Tajemství životní rovnováhy

Kdo z nás by nechtěl prožívat svůj život v rovnováze? Určitě všichni, ale nemyslím si že všichni máme ten pocit že se to v našich životech děje. Luboš Žižka měl skvělé inspiratvní slovo na toto téma. 

Luboš nám náš život představil, jako trojnožku. Abychom mohli pevně stát ve všem co nám život přináší, musíme stát na oněch třech nohách. Pokud nám některá noha schází, nebo je významě kratší, ztrácíme jistotu a stabilitu a následně prožíváme nejistotu, strach a ztrácíme radost ze života.

Které jsou ony tři nohy?

  • fyzická
  • duševní
  • duchovní

Říká se, ve zdravém těle zdravý duch a skutečně mít tělo ve zdravé fyzické kondici je velmi důležité pro náš radostný život. Tělesné zdraví přispívá také k našemu duševnímu zdraví.  Duševní hygiena, kam patří - dostačný prostor pro odpočinek, koníčky, vzdělávání se, umění, kreativita, rozšiřování si obzoru a také budování přátelství a sociálních vazeb je druhou nohou, která musí být v rovnováze s fyzickým zdravím. Máme tady dvě pevné nohy, které častokrát zůstávají samy a my pak balancujeme, snažíme se držet rovnováhu na těchto dvou nohách a ono to dlouho nejde, zvláště, když fouká silný vítr životních obtíží. Duchovní oblast je dnes opomíjená, zavhli jsme ji jako nedůležitou a zastaralou, ale přitom je duchovní zdraví stejně důležité, jako tělesné a duševní. Právě proto, že duchovnost, spiritualita je tolik důležitá a zároveň opomíjená je jedním z programů na Dobré půdě také Atmosféra - formát moderních bohoslužeb, kde se snažíme lidem nabídnout spiritualitu srozumitelně. Je kolem nás spousta důležitých otázek, na které nedokážeme odpovědět bez duchovní zkušenosti, prožitku, pochopení. Otázky typu jaký má život smysl, kde jsme se tady vzali, co se děje když život končí a mnohe další jsou přitom velmi důležité a na tom zda na ně nalezneme odpověďi záleží kvalita našeho života.

Tři pevné nohy jsou zárukou stabilního životní postoje, prožívané radosti, jistoty a to, ať se ocitneme v jakékoliv životní situaci.

Po přestávce jsme mohli slyšet vyprávění příběhu lásky manželů Doricových. Slyšli jsme nevšední příběh o seznámení, které dnes není běžné. Zasněla také romantická poezie a vyjádřená vděčnost za to, jak Bůh neskutečně zvláštním vedením životních okolností dal životy manželů Doricových dohromady. 

Po skončení se ještě se dlouho sedělo, povídalo u dobrých džusů, čaje a kávy v kavárně u Danasmiley

Těším se na další akce a také na Vás, příznivce Dobré půdy. Připravujeme další velmi zajímavá témata. 

Dan

Fotky z akce naleznete zde